Ritprata

Med gratisappen ”Ritprata” kan du skapa skrivna och ritade berättelser som kan används för att förklara situationer eller hur andra tänker och känner. Med hjälp av text och enkla bilder kan du förklara situationer, sammanhang, förtydliga socialt samspel och känslor.

Appen är enkel att förstå och använda.  Från appens startsida kan du sparar alla dina skapade berättelser i form av böcker. Den skapade boken kan läsas, redigeras eller skickas via mail. Man kan sedan skriva ut böckerna som man mailat om man även vill ha böckerna i pappersformat.

Ritprata kan t ex användas för att skapa sociala berättelser, visuella flödesscheman eller  seriesamtal, vilket är metoder som personer med autism ofta använder och appen ges ut i samarbete med ”Stiftelsen Autism”. Men naturligtvis kan alla barn och elever vid något tillfälle ha nytta och hjälp av att ”Ritprata”. Jag tycker att man kan använda ”Ritprata” när det uppstår konflikter i gruppen eller klassen och man gemensamt behöver komma fram till hur man ska lösa konflikten. Bilderna man gör i appen kan man sedan skriva ut och ha uppsatta på väggen så att all ser och kommer ihåg vad man kommit fram till.

Eftersom appen är enkel att använda är den bra att ha till hands om det händer något oförutsett och man snabbt behöver förtydliga och förklara och även yngre barn kan förstå och vara delaktiga i alla steg när man ”Ritpratar”. Appen passar alla åldrar, från förskolebarn till vuxna. Det jag saknar i appen är att kunna redigera texten, t ex förstora eller ända hur långa raderna ska vara. När jag först såg streckgubbarna tyckte jag också att det hade kunnat vara fler, t ex streckgubbar som sitter ner, men å andra sidan kan man enkelt rita egna streckgubbar.

Här har jag provat hur appen fungerar:

”Ritprata” kan man även göra med papper och penna. Fördelen med iPad tycker jag är att materialet är lätt att hitta och alltid finns på exakt samma plats, något som kan vara till hjälp för personer med autism. För personer som använder böckerna som hjälpmedel kan det vara positivt att ha böckerna både i iPad och i papperformat. Tappas pappersformatet bort kan man enkelt skriva ut ett nytt exemplar om man spar böckerna även i datorn.

www.ritprata.se kan du läsa mer om hur man kan förklara och förtydliga med hjälp av att ”Ritprata” och om appens funktioner.

Annonser

One response to “Ritprata

  1. Hej Christina, vilket fint exempel på Ritprata. Skulle vara trevligt att publicera det på webbplatsen http://www.ritprata.se och så kan jag länka tillbaka till er blogg. anna.stam@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s