Dokumentation med hjälp av digitala bilder

På Förskolan Lergöken avdelning Blå arbetade barnen förra året tematiserat med bl a ”Bratz” och ”Bockarna Bruse”. Under året dokumenterade personalen tillsammans med barnen arbetet med hjälp av digitala bilder och skrev ut och samlade dokumentationen i barnets egen portfoliopärm.

De äldre barnen har arbetat tematiserat med att göra egna Bratz-dockor. Anledningen att de valde just Bratz var att personalen ville utgå ifrån populärkultur i barnens vardag. Barnen fick först tillverka egna dockor och hitta på namn och familjer till dockorna. Personalen berättar att de tyckte att det var kul att barnen valde så olika, ett barn ville t ex inte ha en Bratz-docka utan valde att rita en annan docka. Sedan skulle dockorna ut och resa. Då fick barnen först bestämma vart dockorna skulle resa och sedan ta reda på hur lång tid resan skulle ta. Ett barn ville åka tåg till Spanien, då fick de jämföra tågresa med hur lång tid det skulle ta med flyg. Ett annat barn ville åka raket och då kom barnen fram till att den resan skulle gå snabbt. Sedan sammanställdes de olika resorna på en karta som barnen fick ta med hem. Personalen berättar att det varit ett kul arbete som byggt på barnens intresse. Bilderna till dokumentationen har barn och vuxna fotograferat eller letat fram  på internet.

Här är ett urval av dokumentationen:

De yngre barnen har arbetat med Bockarna Bruse. De första gångerna berättade den vuxne sagan och barnen lyssnade. Personalen berättade att barnen var lite blyga i början. För att förtydliga sagans innehåll berättades sagan med hjälp av konkreta saker och personalen tog sedan foton av sakerna så att barnen kunde återberätta sagan med hjälp av bilderna. Barnen fick vara med och leta fram vilka saker de ville ha med i sagan. Allt eftersom har barnen berättat sagan mer och mer självständigt. De har även sjungit sången om Bockarna Bruse och dramatiserat sagan. Fotografierna från dramatiseringen av Bockarna Bruse har varit till hjälp när barnen ska återberätta sagan. Personalen berättar att det har varit roligt för alla barn har velat vara med, de barn som varit blyga har kunnat välja vilken roll de ska ha och alla barn har under arbetets gång vågat prata mer. Det har även varit positivt att jobba i en liten grupp eftersom barnen kan olika saker. Bra med förebilder och att man kan lära av varandra.

Här är ett urval av dokumentationen:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s