Teckna.se!

”Tecken till tal” är en metod som går ut på att man förststärker och förtydligar det man säger med hjälp av tecken. Tecknen gör det enklare för barnet att lära sig nya ord och gör också språkets struktur tydligare för barnet. Vill man använda sig av ”tecken till tal” i barngruppen finns det många roliga böcker och sånger där man kan använda ”tecken till tal”. En del förskolegrupper använder också persontecken, att varje barn och personal har ett eget tecken. Ni som redan nu använder tecken, berätta gärna i kommentarsfältet hur ni gör!

Appen Teckna.se innehåller cirka 1 500 tecknade vardagsord. Appen kan användas både för dig som använder tecken som ett stöd till tal och/eller för dig som använder teckenspråk.

Appen är enkel att manövrera och det är lätt att hitta, antingen bläddrar du i kategorilistan eller använder sökfunktionen. Orden visas sedan i nästa steg i text och bild.

Tecknen visas i videosekvenser med tal. Många av tecknen förtydligas också med en teckenillustration.

Berit Furuberg arbetar som specialpedagog i Arvika kommun och här skriver hon om hur hon använder appen Teckna.se:

Som specialpedagog i det Centrala området, förskolan, använder jag appen både i arbetet med barn och i handledningssyfte för att lära nya tecknade ord. Det var genom en kurs i Karlstadmodellen som jag hörde om appen och har sedan fått stor nytta av den. Iphonen är alltid med och appen är lättillgänglig jämförd med en bok som står i bokhyllan. Appen har en begränsning på 1500 tecknade ord och ibland kan det hända att jag inte hittar ordet jag söker. Då kan den ändå vara bra som ett komplement till ”Fick-hatten”, en uppslagsbok med teckenillustrationer (innehåller 1000 ord). Det händer att jag har funnit ord på appen som personalen inte hittar någon annanstans, som t.ex. ordet overall. I början blev jag frustrerad över att det fanns olika tecken för samma ord i boken och appen. Nu väljer jag det tecknet som passar barnet eller avdelningen bäst. Det viktiga är att alla på förskoleavdelningen använder samma tecken. Det tecken som barnet/barnen lättast kan använda med tanke på finmotorik eller inlärning, är det bästa tecknet! Ibland kanske någon på avdelningen redan kan ett tecken och då är det dumt att ändra. Med andra ord har jag haft nytta av appen Teckna.se och kan varmt rekommendera den.

Annonser

3 responses to “Teckna.se!

 1. Tecken som stöd på Lyan i Gunnarskog.
  Nyckelpigan och Igelkotten är två småbarnsavdelningar som samarbetar under dagen med gemensamma lokaler och aktiviteter som att använda tecken som stöd. Lotta Bergmark, en av initiativtagarna och den enda på avdelningen som under vårterminen gick en studiecirkel i tecken som stöd, berättar att barn och vuxna är positiva och gör det de kan. Mestadels gör resten av personalen bara tecken under måltiden för smörgås, knäckebröd, mjölk, vatten, varsågoda och tack för maten, men det är en bra start! Efterhand lär sig också personalen fler tecken genom det Lotta gör tillsammans med barnen.
  Då jag var på besök, hade Lotta en samling med sånger och en berättelse om djur med tecken. Flera av de minsta barnen utan tal, kunde hämta bilden på djur Lotta gjorde tecken för. För att det skulle bli en utmaning fick de som redan har ett tal säga vad tecknet betyder. Som avslut var det frukt med teckenkommunikation. En 1-åring, som för mig får symbolisera ”det kompetenta barnet”, kunde med hjälp av tecknet för äpple meddela vad han ville ha.
  Under den fria leken använde Lotta också tecken när barnen lekte med djur eller la pussel. Barnen härmade eller berättade vad tecknet symboliserade.
  – Det är mest djur, mat och färger vi jobbar med nu, berättar Lotta. Vi måste utöka med fler tecken, så inte de största barnen tröttnar. Det blir nog påklädningen som står för tur, – avslutar Lotta.

  Vid pennan
  Berit Furuberg

 2. Hej
  Är väldigt intresserad av denna teckna.se appen. Men jag har en Windows telefon (Nokia lumia 700) finns den appen till min telefon? Eller kommer det att komma en app som är anpassade till Windows telefonerna?

  MVH Malin

 3. christinadanielsson

  Hej
  Vad jag vet finns inte appen för windows-telefoner. Om det är på gång vet jag inte Annars skulle jag rekommendera att du tar kontakt med och ställer frågan till app-tillverkaren Hatten Förlag. Mejladressen är info@hattenforlag.se.
  Mvh Christina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s