Berta Drake

”Berta Drake” är ett material som är framtaget för barn i åldrarna 4-8 år. Tanken är att väcka barnens intresse för kemi och naturvetenskap redan när de är i förskoleåldern. Varje kapitel i boken innehåller en fristående saga om Bertas upptåg. Kapitlet avslutas med ett experiment som är lätt att genomföra. Här är  Bertas egen hemsida. På hemsidan finns en del som vänder sig till barn där de kan läsa om Berta, spela memoryspel mm, och en del som vänder sig till pedagoger.

På Youtube kan man se hur de olika experimenten går till. Jag tänkte pröva det här experimentet tillsammans med några barn.

Jag ville göra experimentet utifrån att det kan vara ett bra tillfälle till ordinlärning och att diskutera i mindre grupp. För att förtydliga vilka ord jag ville att barnen skulle ha fokus på gjorde jag ordbilder som Berta hade med när hon kom och hälsade på. Jag läste upp ordet och barnen fick peka ut den saken på bilden. Vi smakade även på socker och sirap och barnen tyckte att det smakade godis. Sedan läste vi gemensamt instruktionerna för experimentet och barnen hämtade de saker som behövdes. Att mäta och hälla var kul. När råttorna var ilagda fick barnen gissa vad de trodde skulle hända med råttorna. De flesta trodde att de skulle bli större. Något barn visste inte och ytterligare ett barn trodde att de endera skulle bli större eller mindre. Barnen fick även rita av Berta. Efter två dygn tog vi ut råttorna. När vi tog upp råttorna och jämförde såg barnen direkt att de hade ändrat storlek och konsistens. När barnen jämförde storlek och konsistens fanns det tillfällen till ordinlärning, hade råttorna blivit större, mindre, hårda, mjuka, varma eller kalla. Avslutningsvis ritade barnen i iPad de olika stegen i experimentet och vi pratade om vad de berodde på att råttorna hade ändrat storlek.

IMG_0881

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s